Check hier jouw ademhaling

Dr Buteyko heeft een eenvoudige test ontwikkeld om te checken hoe het met je ademhaling is gesteld.

Dit meetinstrument heet de Controle Pauze of kortweg CP. De CP geeft het tijdsbestek (in seconden) aan, waarin je op een comfortabele manier je ademhaling stil kunt zetten. Goed gemeten weet je dan binnen één minuut waar je staat met je ademhaling.

De CP start altijd vanuit een rustige toestand en werkt als volgt.

  • Ga op een stoel met rechte rugleuning zitten in een ontspannen houding en adem een aantal keren rustig in en uit door de neus
  • Na een rustige en normale uitademing stop je met ademen door je neus af te sluiten (de mond is gesloten). Neem de tijd met een stopwatch of gebruik de stopwatch-functie op je telefoon.
  • Zodra je de eerste aandrang tot ademen voelt, hervat je de neusademhaling op kalme wijze en druk je op de stopknop van de stopwatch. Let op: de mond blijft gesloten!
Als er na het meten van de Controle Pauze een rustige, comfortabele neusademhaling volgt, is de CP goed gemeten. De CP vraagt geen wilskracht of inspanning. Belangrijk is dat de CP op een ontspannen manier gemeten wordt.

 

De betekenis van je Controle Pauze (CP)

Prof. Buteyko heeft tijdens het ontwikkelen van de Buteyko Methode het verband tussen hyperventilatie, het koolzuurgasniveau (CO²) en de CP in kaart gebracht. Een hoge CP betekent dat je rustig ademt en veel CO² in de longen hebt. Een lage CP betekent een laag CO²-niveau en een diepe ademhaling.

De medische norm die door artsen wordt gehanteerd voor ademhaling is het minuutvolume. Dit is de hoeveelheid lucht die we per minuut in- en uitademen. De norm die voor een normale ademhaling in rust wordt aangehouden is ongeveer 5 tot 6 liter per minuut.

Wil je weten wat jouw CP-score zegt over waar je staat met je ademhaling? Klik HIER en kom erachter!

Heb je vragen over de CP of vind je het lastig deze te interpreteren? Wil je weten of de Buteyko Methode iets voor jou kan beteken? Neem contact op voor aanvullende informatie of aanmelding via info@healthybreathing.nl of 06-30103539.