Slaapapneu en snurken

Wat leer je tijdens de Buteyko cursus?

De Buteyko Methode is erop gericht door normalisering van de ademhaling het lichaam van maximale zuurstofcapaciteit te voorzien. Dit leidt ertoe dat het algemeen welbevinden toeneemt.

Je krijgt kennis over de oorzaak en achtergronden van de klachten in het licht van de Buteyko Methode en daardoor inzicht in hoe je hier verbetering in kunt aanbrengen.

Je leert hoe je met de Buteyko-technieken de kwaliteit van je slaap kan verbeteren. De oefeningen ondersteunen je om ’s nachts rustiger en dieper te slapen waarbij je uitgerust wakker wordt en met energie en focus je dag kan beginnen.

Je krijgt inzicht in je leefstijl en elementen daarin die mogelijk je ademhaling verzwaren. Daarnaast krijg je diverse Buteyko-oefeningen op maat aangereikt waarmee je gaat oefenen, die je ademhaling gaan normaliseren. Dit zal ertoe bijdragen dat de slaapapneu en/of snurken verleden tijd wordt.

 

Slaapapneu info

Apneu is afkomstig uit het Grieks en betekent ‘zonder adem’. Tijdens de slaap houdt iemand voor een paar seconden op met ademhalen. Gebeurt dat langer dan 10 seconden dan is er sprake van apneu. Er zijn 2 typen slaapapneu die tijdens de slaap voorkomen: centraal (CSAS) en obstructief (OSAS). Een combinatie van beide komt ook voor.

Centrale slaapapneu ontstaat omdat de hersenen te weinig prikkels geven om te ademen. Tijdens de slaap stopt de ademhaling en de ademhalingsspieren doen geen poging om dit op te heffen. Uiteindelijk sturen de hersenen de juiste signalen waardoor de ademhaling zich herstelt. Deze cyclus blijft zich gedurende de nacht herhalen.

Obstructieve slaapapneu is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. Tijdens de slaap blokkeren de bovenste luchtwegen (en de tong, neus of keel) de ademhaling. Dit kan een minuut of zelfs langer duren terwijl de hersenen signalen blijven sturen om de ademhaling te hervatten. Uiteindelijk herstelt de ademhaling zich. Deze cyclus continueert gedurende de nacht.

Het zal duidelijk zijn dat dit proces een aanzienlijke belasting voor het lichaam met zich meebrengt. Het gebrek aan zuurstof in de nacht zorgt voor ontregeling van de hormoon- en insulinehuishouding. Dat levert een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziekten, overgewicht en seksuele klachten. Er is groeiend bewijs dat OSAS het risico op diabetes en kanker vergroot, nog afgezien van de toegenomen kans op hoge bloeddruk en beroerte. Vaak leidt dit tot een verslechtering van de kwaliteit van leven en functionele capaciteit.

Gevolgen van (obstructieve) slaapapneu:

  • Buitensporige slaperigheid gedurende de dag (tijdens eten, praten of auto-rijden)
  • Vermoeid wakker worden
  • Luid snurken
  • Problemen met het geheugen en concentratie
  • Ochtend of nachthoofdpijn
  • Maagzuur of reflux
  • Veel ’s nachts plassen
  • Verhoogde bloeddruk gedurende de dag met een toegenomen risico voor hypertensie en hartziekten

 

Kinderen en slaapapneu info

Het is onvermijdelijk dat een kind met een verstopte neus door de mond gaat ademen. Als dit een chronisch adempatroon wordt kan dit invloed hebben op heel veel vlakken waar ouders niet gelijk aan zullen denken.

Door de mondademhaling kan de tong niet zijn eigenlijke positie in de mond innemen (tegen het gehemelte aan) maar blijft laag in de mond gepositioneerd. Dit heeft invloed op de vorming van het gezicht, de kaakstructuur en de tandopbouw, die zich smaller zullen ontwikkelen. Bovendien heeft dit invloed op de vorming van de luchtwegen die nauwer zullen worden, wat een verhoogd risico op levenslange ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen (waaronder obstructieve slaapapneu) met zich meebrengt. En dit heeft weer een negatieve impact op de academische leervermogens en het gedrag.

Kenmerken die hierop kunnen wijzen zijn:

  • Mondademhaling
  • Vaak wakker worden
  • Snurken
  • Zweten
  • Rusteloos
  • Korte aandachtsboog (ADHD)
  • Slechte academische prestaties
  • Gedragsproblemen
  • Bedplassen
  • Achterstand in groei

De Buteyko Methode kan ook bij kinderen worden toegepast. Mijn praktijk verzorgt speciaal op kinderen afgestemde cursussen voor kinderen vanaf 6 jaar en hun ouder(s).

Zelf-diagnose bij slaapapneu

Als er vermoedens zijn van slaapapneu dan is het mogelijk een vragenlijst in te vullen op http://www.apneuvereniging.nl. Aan de hand van enkele vragen weet je binnen 8 minuten hoe hoog het risico is dat er sprake is van slaapapneu.

Snurken info

Snurken is een onderwerp waar in het leven van alledag veel grappen over worden gemaakt. Helaas heeft het ook een minder plezierige keerzijde, als er niets aan wordt gedaan. Het kan zich namelijk ontwikkelen naar slaapapneu, hoge bloeddruk of cardiovasculaire klachten. Los van de vermindering van kwalitatieve slaap en mogelijke overlast voor de partner is het dus van belang dit niet te laten voortduren. De Buteyko Methode biedt hier handvatten voor waardoor deze klacht voorgoed tot het verleden behoort.