Buteyko Methode

De Buteyko Methode is een ademhalingstherapie die erop is gericht op een rustige manier de ademhaling te normaliseren. Grondlegger is de naar deze methode vernoemde professor Konstantin Buteyko (1923-2003) die ruim 40 jaar van zijn medische beroepsleven wijdde aan het onderzoeken van de relatie van het menselijk lichaam en de ademhaling, en het verfijnen van de methode.

In essentie is de Buteyko Methode gericht op het rustig maken van de ademhaling door ontspanning van geest en lichaam. Daarnaast ligt de focus op het creëren van een gevoel van luchthonger waardoor het koolzuurgasniveau toeneemt. Dit laatste proces zorgt ervoor dat de zuurstofvoorziening overal in het lichaam verbetert, wat de gezondheid ten goede komt.

De Buteyko Methode kan bijdragen aan verbetering van gezondheidsklachten van uiteenlopende aard. Door het rustig maken van de ademhaling wordt bovendien het stressniveau verminderd. Iets waar veel mensen tegenwoordig mee kampen.

Het volgen van de cursus vraagt inzet en doorzettingsvermogen. De methode is dan ook geen wonderpil maar vraagt tijd en discipline. Dat dit de moeite waard is, zal blijken als de klachten afnemen en stressgerelateerde klachten verdwijnen en het energieniveau toeneemt.