De grote invloed van een verstoorde ademhaling op de hersenen

Uit onderzoek door dr Peter Litchfield, een medisch wetenschapper die veel onderzoek heeft gedaan naar de werking van de ademhaling, is het grote effect van de ademhaling op onze hersenfunctie naar voren gekomen.
 
Met speciale apparatuur heeft hij de hoeveelheid zuurstof gemeten die de hersenen daadwerkelijk opnemen (zie foto)
Rood en lichtblauw betekenen dat er veel zuurstof in de hersencellen aanwezig is. Donkerblauw betekent dat er weinig zuurstof is.
 
Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst
Nu zie je links een opname van iemand die normaal, rustig ademt. En rechts zie je de hersenen van dezelfde persoon na 1 minuut sterke hyperventilatie: de hoeveelheid zuurstof in de hersenen is met gemiddeld 40% afgenomen.
 
En dat ga je merken. Wanneer je een luchtbed opblaast met je mond word je duizelig, draaierig en beroerd. Gelukkig gaat dat snel over wanneer je weer normaal gaat ademen.
Waarom daalt de zuurstofopname zo sterk? Dat heeft twee oorzaken, die allebei het gevolg zijn van koolzuurgas–verlies:
 
(1) De wand van slagaderen bestaat grotendeels uit glad spierweefsel. Koolzuurgas ontspant glad spierweefsel. Blaas je veel koolzuurgas weg met een uitademing, dan verkrampt het gladde spierweefsel rondom de halsslagaderen. Er gaat dan minder bloed richting de hersenen.
 
(2) In het bloed geeft koolzuurgas de prikkel aan hemoglobine om zuurstof los te laten, zodat het naar de lichaamscellen kan gaan. Adem je diep, dan daalt de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed. Wat betekent dat het hemoglobine de zuurstof niet los kan laten (dat heet het Bohr-effect).
 
Chronische hyperventilatie
Maar wat gebeurt er als iemand constant te veel ademt?
Dat noemt men chronische hyperventilatie. Dit betekent dat de zuurstofopname van de hersenen constant niet optimaal is. Daar kan je op de langere termijn allerlei klachten van krijgen. Zoals angst en paniekaanvallen, hyperventilatie-aanvallen, concentratieverlies, lusteloosheid, vermoeidheid, hoge bloeddruk, astma, bronchitis, en slaapapneu.
 
Herken je jezelf hierin? Doe er iets aan en ga een Buteyko cursus doen. De beste investering in je gezondheid, op korte en lange termijn!