Stress en burnout

Wat je leert tijdens de Buteyko cursus

Als gevolg van langdurige stress en spanning is het ademhalingspatroon verstoord geraakt en er wordt langdurig meer geademd dan het lichaam nodig heeft. Het  koolzuurgasniveau in het bloed neemt af en er is sprake van een verminderde bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar onder meer de hersenen en organen als hart, de longen enzovoort.

Je krijgt theoretische informatie over de achtergrond van deze klachten en daarnaast ga je leren hoe je je ademhaling rustiger kan maken door verschillende oefeningen en technieken te leren.

Daarnaast wordt gekeken naar factoren die onderdeel zijn van je leefstijl die mogelijk verbeterd kunnen worden. Denk hierbij aan voeding, sporten en mogelijke stresselementen. Door deze technieken toe te passen verbetert het immuunsysteem, krijg je meer energie en leer je beter met stress om te gaan. Dit komt de algehele kwaliteit van leven ten goede en heb je de rest van je leven profijt van.

 

De stressfactor info

Onze huidige samenleving kenmerkt zich door veel prikkels en een bezige levensstijl waarbij vaak baan en gezin, sporten en een sociale agenda gecombineerd worden. Dit kan spanning en stress met zich meebrengen. De term stress wordt meestal negatief gebruikt om een toestand aan te duiden waarbij meer druk wordt ervaren dan haalbaar is, lichamelijk, geestelijk of emotioneel. Iedereen heeft een bepaald optimaal stressniveau. Deze hoeveelheid stress werkt positief, omdat we erdoor worden gestimuleerd, geïnspireerd en gemotiveerd. Komt de stress echter boven dit niveau, dan krijgen we onplezierige lichamelijke, emotionele en gedragsmatige symptomen die aangeven dat er iets mis is. Er is geen universeel niveau waarop de mens gestresst raakt. De mate van druk die iemand aankan, verschilt van persoon tot persoon en zelfs van dag tot dag. Onderzoeken wijzen uit dat de meeste stress zelf aangemaakt wordt. Ons lichaam reageert hier op door onze ademhaling omhoog te brengen en ook ons hart gaat sneller kloppen. Door de adrenaline-stoot gaat de ademhaling hoe dan ook langduriger verdiepen.

Incidentele, kortdurende stress is geen probleem, ons lichaam is uitgerust om te gaan met dit soort situaties. Helaas zien we dat spanning en stress vaker wel dan niet chronisch van aard worden, met grote gevolgen.

Door het verhoogde stresslevel komen we in een zogenaamde ‘vecht of vlucht’- stand terecht. Waar onze voorouders uit deze overlevingsmodus kwamen door veel fysieke activiteit, zijn wij door een zittend beroep in een kantooromgeving minder in staat om deze overlevingsstand achter ons te laten. Met een constant opgejaagd gevoel en hoge adrenaline en cortisolwaarden als gevolg. Dit vertaalt zich onherroepelijk naar een chronische verstoring van het ademhalingspatroon en aanverwante klachten.

Het goede nieuws is dat als we stress zelf creëren, we er dus ook zelf vanaf kunnen komen. Om de oorzaak van deze stress- en burnoutklachten aan te pakken kun je werken aan het normaliseren van je ademhaling. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je handvatten hebt om te voorkomen dat je in de ‘vecht of vlucht’-valkuil terecht komt en mocht je daar wel mee te maken krijgen (een stressvrij leven is nu eenmaal een utopie) dan weet je wat je moet doen om dit op te heffen.