Wat je leert tijdens de Buteyko cursus
Als gevolg van een verlaagd koolzuurgasniveau in het bloed ontstaat verkramping van het glad spierweefsel rondom de (slag)aderen. Hierdoor stroomt het bloed minder gemakkelijk en gaat het hart harder duwen om het bloed door de nauwere bloedvaten te persen. Met andere woorden: De bloeddruk loopt op.
Tijdens de cursus krijg je theoretische informatie over de achtergrond van deze klachten. Daarnaast ga je leren hoe je je ademhaling rustiger kan maken door het toepassen van verschillende oefeningen en technieken. Wanneer de ademhaling rustiger wordt, bouw je weer meer koolzuurgas op en kan het gladde spierweefsel zich weer gaan ontspannen. Dit heeft een positieve impact op de bloeddruk.
Daarnaast wordt gekeken naar factoren die onderdeel zijn van je leefstijl die mogelijk verbeterd kunnen worden. Denk hierbij aan voeding, sporten en mogelijke stresselementen.
Hoge bloeddruk info
Ons hart pompt het bloed rond. Met elke hartslag pompt het hart bloed de slagaders in. De slagaders zijn de bloedvaten die het bloed van het hart naar de weefsels brengen. In de weefsels worden de bloedvaten erg dun en worden haarvaten genoemd. Daarna brengen de aders het bloed weer terug naar het hart.
De bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten drukt. Er worden altijd twee waarden gemeten: de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk geeft de druk weer op het moment dat het hart het bloed de bloedvaten in pompt. De onderdruk is de druk in de bloedvaten op het moment dat het hart zich ontspant (de rustdruk).
Gedurende de dag schommelt bij iedereen (gezond of niet gezond) de bloeddruk sterk. Vaak is de bloeddruk bij het opstaan het laagste en tegen het eind van de middag het hoogste.
Als optimale bloeddruk voor een volwassene wordt 120/80 aangegeven. De Hartstichting stelt op haar website “de streefwaarde voor de bloeddruk is een waarde onder de 140/90 mmHg”. Dat is trouwens een ontwikkeling die je laatste jaren wel meer ziet: De normen worden naar boven bijgesteld.
Bij een hoge bloeddruk (artsen praten vaak over hypertensie) verkrampt het glad spierweefsel rondom de slagaderen. Omdat de slagaderen kleiner worden moet het hart meer druk zetten om dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen. De bloeddruk gaat dus omhoog.
Komt de bloeddruk echt boven de 140/90, dan zal de arts vaak bloeddruk-verlagende middelen voorschrijven.
Hoge bloeddruk kan een aantal vervelende consequenties hebben:
Er ontstaat een hoge druk op de wanden van de slagaders. De slagaders kunnen hierdoor beschadigd raken en verharden (arteriosclerose). De elasticiteit neemt dan af. Deze arteriosclerose kan uiteindelijk leiden tot angina pectoris of een hartinfarct. Ook moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen (de aderen zijn verkleind). Hierdoor kunnen de spieren rondom de linker hartkamer (die het meeste werk doet) verdikken. Dat kan op termijn tot hartfalen leiden.
De kans op een hersenbloeding wordt groter en de hoge bloeddruk kan de ogen beschadigen. Zo kan het netvlies aangetast worden (retinopathie). De hoge bloeddruk is op termijn slecht voor de nieren. De nieren filteren het bloed en de hoge druk beschadigt de fijne structuren in de nieren die voor de filtering zorgen.
Toen Konstantin Buteyko net als arts afgestudeerd was, ontdekte hij dat hij extreem hoge bloeddruk had. De medicijnen waren toen nog niet geweldig, zodat de verwachting was dat hij binnen een paar jaar door nierfalen zou overlijden.
Hij ontdekte dat wanneer hij zijn ademhaling rustiger en minder diep maakte, zijn bloeddruk daalde. En daarmee was zijn interesse in ademhaling en gezondheid gewekt. Op termijn wist hij zichzelf te genezen van zijn hoge bloeddruk.